Ізюмський ліцей № 5 Ізюмської міської ради


remember me

 

Pisa 2018

   3 грудня 2019 року об 11 годині за київським часом Україна, одночасно з 80 країнами світу,  отримала результати міжнародного дослідження якості освіти PISA-2018, що дозволило порівняти національну освітню систему з системами країн, що за розмірами, економічним потенціалом та історичним досвідом подібні до України.

Національний звіт за результатами PISA-2018 оприлюднюється синхронно з Міжнародним звітом ОЕСР за результатами PISA-2018.

   Міжнародне дослідження якості освіти PISA, започатковане Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), є одним із найавторитетніших джерел інформації про середню освіту у світі. На сьогодні в дослідженні беруть участь понад 80 країн / економік. Їхні урядовці довіряють результатам PISA і використовують їх для прийняття обґрунтованих політичних рішень у галузі освіти. Україна долучилася до PISA в циклі 2018 року.

   У квітні – травні 2018 року 5998 українських 15-річних підлітків, які представляли 315388 учнів /студентів загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв, закладів професійно-технічної освіти,  складали 2-годиннний тест із читання, математики й природничо-наукових дисциплін і заповнювали анкети.

   Дослідження проводиться раз на три роки, починаючи з 2000-го. У ньому беруть участь 15-річні підлітки, оскільки саме в цьому віці у більшості країн світу закінчують здобуття обов’язкової освіти.

   PISA не перевіряє, чи засвоїли учні зміст освітньої програми, а оцінює, наскільки учні здатні використовувати здобуті знання, уміння та навички в реальному житті. Інструментом для цього слугують тести – вони визначають, наскільки учні володіють трьома ключовими компетентностями (грамотностями):

  • читацькою,

  • математичною,

  • природничо-науковою.

Кожне дослідження PISA має провідну компетентність, яка досліджується глибше за інші. Для PISA-2018 це була читацька грамотність, для PISA-2021 провідною стане математична, для PISA-2024 – природничо-наукова компетентність. Таким чином, один повний цикл дослідження PISA триває 9 років.

Згідно зі звітом показники українських учнів трохи нижчі за середні показники учнів країн Організації економічного співробітництва та розвитку. Йдеться про сформованість читацької, математичної та компетентності у природничих науках.

Компетентність із читання. Середній бал українських учнів із читання – 466 балів (у країни-лідера – 555, у середньому в країнах OECD – 487).

74% українських учнів досягнули другого рівня сформованості читацької компетентності (у країнах OECD – 77%) – тобто 26% українських 15-річних учнів не мають базового рівня в читанні (у країнах OECD – 23%).

Водночас, 5-6 рівня досягнули лише 3% (у країнах OECD – 9%).

 

Математична компетентність. Середній бал в України – 453 бали (у країни-лідера – 591, у середньому в країнах OECD – 489).

Тут в України виявились найбільші проблеми – лише 64% українських учнів досягнули другого та вище рівня (у країнах OECD – 76%). Це означає, що понад третина школярів не досягнули базового рівня у знаннях матетематики (у країнах OECD – 24%)

Також не значні наші результати і на найвищих рівнях (5-6) – їх досягнули 5% учнів. Водночас, середній показник країн ОЕСР – 11%.

 

Компетентність у природничих науках. Середній бал в України – 469 балів (у країни-лідера – 590, у середньому в країнах OECD – 489).

74% українських школярів досягнули другого та вище рівня. Це майже такий самий показник, що й у країнах ОЕСР – 78%.

Проте є різниця в досягненні найвищих рівнів (5-6) – 3% українських учнів проти 7% школярів країн ОЕСР.

 

Окрім того, у дослідженні міститься рейтинг освітніх систем країн/економік. Цьогоріч уперше визначено не конкретний рейтинг, а діапазон позиції країни з огляду на можливу статистичну похибку. Так, в України вищий рейтинг із читання – 36, нижчий – 41; вищий рейтинг з математики – 41, нижчий – 46; вищий рейтинг з природничих наук – 36, нижчий – 42.